Οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου στο δέρμα από την αρχαιότητα

Περισσότερες από 60 ιατρικές χρήσεις αναφέρονται στον Ιπποκράτειο Κώδικα όπως τη χρήση του ελαιόλαδου για επαλείψεις για χρόνιους πυρετούς, αποστήματα, πληγές, καθώς και για την υγιεινή του στόματος και των ματιών. Το ελαιόλαδο ως καλλωπιστικό μέσο είναι γνωστό από τις πινακίδες της Γραμμικής γραφής Β' όπου αναφέρεται ότι το λάδι για τέτοια χρήση ήταν αρίστης ποιότητας και συχνά αρωματισμένο με βότανα.

Η περιποίηση των μαλλιών με ελαιόλαδο ήταν ήδη γνωστή από τη Μυκηναϊκή περίοδο. Οι γυναίκες άλειφαν τα μαλλιά τους με λάδι, για να θρέφονται, να χτενίζονται εύκολα και να γυαλίζουν. Στην Κρήτη, έφτιαχναν λοσιόν με ελαιόλαδο και δαφνοκούκουτσα για γερά μαύρα μαλλιά. Στη Θράκη περιποιούνταν τα σκασμένα χέρια με ελαιόλαδο.

Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται και σήμερα σε καλλυντικά προϊόντα, καθώς ανακουφίζει, αναζωογονεί, ενυδατώνει και διατηρεί το δέρμα λείο. Όποιο τύπο δέρματος και αν έχεις, μπορείς να δοκιμάσεις μια πανεύκολη και ανέξοδη συνταγή για ένα φυσικό καθαριστικό προσώπου με βάση το λάδι, έτσι ώστε να αποκτήσεις λείο, ενυδατωμένο και καθαρό δέρμα χωρίς εξανθήματα και σπυράκια!